четвртак, 8. новембар 2012.

Sumiranje rezultata i "novi početak"

Napokon malo vremena za pisanje i sumiranje rezultata za 2012. godinu.
Godina 2006; mart mesec, moj dolazak na prvi trening. Tu je sve počelo. Krenuo sam od kategorije Sport Za Sve (OPEN), zatim jedna trka u M12, pa 2 sezone u M14, jedna u M16, dve u M18-20 i ove godine seniorska M21E kategorija. Bilo je tu uspona i padova, uvek će ih biti, ali je najbitnije gde smo sada, u ovom trenutku. Upornost, rad i disciplina su ono što donosi rezultat i niko ne može da me ubedi u suprotno.

Iako sam razmišljao još prošle sezone da se prebacim u našu najjaču kategoriju, odustao sam, bila to greška ili ne, sad sam tu i tu ću biti do daljnjeg. 
Ovaj prelazak me je mnogo tome naučio, stekao sam sigurnost i samopouzdanje, tehnike čitanja karte i biranja varijanti koje ranije nisam koristio. Naravno, čovek se uči dok je živ, ali bitno je da se moja zrelost što se orijentacije tiče podigla na jedan viši nivo.


Cilj za ovu godinu, što se tiče nacionalnog kupa (prvenstva Srbije u kombinaciji), kategorija M21E je bio plasman u top 6, za prvenstva Srbije na srednjim, dugim, sprintu i noćnim takođe plasman u top 6, dok smo na štafetama (kao ekipa) priželjkivali jedno od 3 prvoplasirana mesta.

Što se tiče nastupa za reprezentaciju: učešće na svetskom juniorskom prvenstvu (JWOC, kategorija M20), plasman u top 30 na evropskom juniorskom (EYOC, kategorija M18) i minimum 2 medalje na prvenstvu jugoistočne Evrope (SEEOC, kategorija M18), kao i učešće na mediteranskom prvenstvu (kategorija M20).

Rezultati su izgledali ovako:
 • u kupu sam zauzeo odlično 2. mesto. Bodovalo se 15 trka u periodu od marta do oktobra 2012. godine, dok se za plasman uzimalo 8 najboljih. Prvo mesto je zauzeo Blažo Maksimović sa osvojenih maksimalnih 800 bodova, ja imam 762, dok je trećeplasirani Željko Ćorić sa 741 bodom. Ovo je veliki uspeh s obzirom da kategorija broji 30tak aktivnih seniora, dok se najčešće 10 istih, dobrih takmičara bori za plasman u prvih 5. Rezultate možete pogledati ---> ovde (izabrati prvenstvo Srbije u kombinaciji, a zatim kategoriju M21E)
 • Prvenstvo Srbije na srednjoj distanci - zauzeto 8. mesto, očekivao sam više. Napravio sam 2 greške od po 4 miuta koje su me koštale plasmana. Rezultati (za prvenstva se gledaju samo domaći takmičari)
 • Prvenstvo Srbije na sprint distanci - zauzeto 5. mesto. Rezultat
 • Prvenstvo Srbije na dugoj distanci - zauzeto 6. mesto. Trka na kojoj jednostavno nisam imao sreće. Iskreno se nadam da u budućnosti bar trke koje su registrovane kao neko od prvenstva imati dobre i tačne karte. Za ovo prvenstvo sam bio spremniji nego ikad cele sezone, a plasman u prva 3 je na žalost izostao iako sam imao velike šanse. Rezultat
 • Prvenstvo Srbije na noćnoj dugoj distanci - zauzeto 1. mesto. Kad-tad je moralo da dođe mojih 5 minuta, nije htelo po danu, ali zato po mraku jeste. Trka za primer. Opušteno, skoncentrisano i to je to. Rezultat
 • Štafetno prvenstvo Srbije - (sastav po izmenama) Sava Lazić, Luka Terzić i Filip Stevanović, osvojeno 2. mesto. Ono što smo godinama priželjkivali, konačno se ispunilo. Rezultat

 • Pored prvenstava, izdvojio bih još 2 trke:
 1. WRE (trka za svetsku rang listu) trku na Kopaoniku, srednja distanca, gde sam zauzeo treće mesto, postao rangiran na svetskoj rang listi i uzeo veliki broj bodova. 
 2. Beograd OPEN, drugi dan, duga distanca. Skoro pa savršenstvo, grešaka skoro da i nije bilo. Pored noćne na istom terenu, ovu trku sam najbolje istrčao u toku cele sezone.
Reprezentacija:

 • Svetsko juniorsko prvenstvo (JWOC)  - posle 17 godina ja sam prvi takmičar koji je otišao na ovo takmičenje. Cilj je bio da trke istrčim sa što je manje grešaka, da osetim šta znači 150 takmičara i jaka konkurencija, koja će me uskoro čekati na seniorskim prvenstvima. Sprint je solidno prošao. Na dugoj je bilo trenutaka gde sam briljirao, a takođe i onih gde sam se poneo kao početnik. Kvalifikacije za finale srednjih je prošlo loše, ne iz razloga neke greške, već zato što sam dobio gušenje, što nije prvi put da mi se to desi na stazi, pa tako od tada ne idem na trku bez leka u džepu. Na žalost, od srednjih distanci sam očekivao najviše, ali eto, takve stvari se dešavaju... U mix štafeti sa komšijama Hrvatima, dobro sam odradio trku bez grešaka. Zaključak za buduće trke ovog tipa: ne očekivati mnogo tj. ne postavljati cilj visoko, ići hladne glave i trčati ne maksimalnom brzinom (osim po putu) i euforično, već sa 90% snage i hladno jer se tako izbegava pravljenje grešaka. 
 • Evropsko juniorsko prvenstvo (EYOC) - mnogo grešaka za kratko vreme. Poslednje evropsko za juniore prošlo je loše, ali pored moje krivice bilo je tu još nekih neprijatnih situacija. U kratkim crtama ću opisati ove 3 trke. Sprint - nedovoljna koncentracija u odabiru varijanti i čitanju karte, duga - brzopleto, štafete pred kraj brzopleto. To je ono što moram da odstranim, euforiju u toku trke, a pogotovu pred kraj. Ono što važi za sva velika takmičenja (bilo to svetsko ili evropsko), ne može se očekivati, a kamoli postići neki visoki plasman bez kampova - radom na karti. Sredinom sledeće godine se selim za Beograd, biće mnogo više mogućnosti za treninge sa kartom.
 • Prvenstvo jugoistočne evrope (SEEOC) - srebro na dugoj distanci i zlato u štafetama, 5. mesto na srednjoj i 5. mesto na sprintu. S obzirom da sam otišao u Tursku, gde se prvenstvo i održalo, polupovređen, zadovoljan sam kako je sve prošlo, iako bi, ubeđen sam, uzeo svakog dana po medalju da nije bilo povrede. Drago mi je što smo u štafetama uspeli da dokažemo da imamo kvaliteta za 1. mesto i da posle više godina osvojimo tu medalju.  
 • Mediteransko prvenstvo (COMOF CUP) - sam start sezone. Srednju sam dobro istrčao bez većih grešaka, ali sporijim tempom, dok sam na dugoj pokušao da idem nešto brže, ali je to bila velika greška. Izgubio sam minute i minute. Bilo je lepo osetiti takav teren, ali mi se lično i nije baš dopao. Više volim neku četinarsku čistu šumu nego otvoren teren sa kamenitom podlogom ovog tipa.
Rezultati jesu polovični, ali težim ka tome da budu bolji i u Srbiji i u inostranstvu. U ponedeljak 05.11. sam krenuo sa pripremama za sledeću sezonu gde ću se u Srbiji takmičiti u seniorima, kao i ove godine, dok više nemam pravo da trčim u kategoriji do 18 godina za reprezentaciju, već prelazim u stariju starosnu kategoriju - M20. 
S obzirom da krajem juna imam prijemni i upis na fakultet neću moći da nastupim na svetskom juniorskom prvenstvu u Češkoj.
Po rečima selektora, uključiće me u borbu za mesto u seniorskoj reprezentaciji koja će ići na svetsko prvenstvo u Finskoj
Pored ovog svetskog prvenstva, početkom godine je planirano mediteransko prvenstvo u Turskoj, kao i prvenstvo jugoistočne evrope u Rumuniji koje je početkom septembra.

Naravno, prioritet je upis na fakultet, ali ću uporedo trenirati za svako od ovih takmičenja, išao na njih ili ne.

Нема коментара:

Постави коментар