понедељак, 3. октобар 2022.

Deliblatska peščara u organizaciji SK "DMB" 2022 & 2 kola OLS

Ovogodišnje dve trke u blizini vetroparka "Čibuk 1" i vikend-naselja Leanka u Deliblatskoj peščari bile su pokazna vežba kako može kada se hoće i kada se malo uključi savremeniji pristup crtanju/reambulisanju orijentiring karata.

Da su organizatori uložili još samo malo dodatnog vremena, imali bi za naše uslove odlično takmičenje. Ovako su zastali na nekih 80% mogućnosti, ali je u odnosu, recimo, na prethodnu godinu ovo ogroman pomak.

Ako kliknete na sledeći link: https://savalazic.blogspot.com/2021/10/duga-distanca-pescara-memorijal.html  i uporedite tu kartu, sa ovogodišnjom od 1. dana takmičenja, videćete o čemu pričam.


Prvog dana je na programu bila duga distanca koja se bodovala kao jedno od poslednjih kola Orijentiring lige Srbije. S obzirom da je dužina staze na istom terenu prošle godine bila za 1 km kraća nego ove, moglo se pretpostaviti da će vremena biti takva da neće zadovoljiti kriterijume prave duge distance od 90+ minuta, iako, realno, na ovom prostoru ima mesta da se takva dužina napravi.

Kao što sam pomenuo na početku, karta je bila neuporedivo bolja nego prošle godine, a bilo je jako interesantno trčati na razmeri 1:15.000. Ja sam primetio 2 greške i to bi trebalo ispraviti za ubuduće. 4. KT je vrtača sa žbunom i kontrola je praktično u žbunu, te sam tu izgubio oko 30 sekundi jer je na karti nacrtana vrtača bez žbuna. 


Na 15. KT rupa gde je trebalo da bude kontrolna tačka nije na mestu gde je i ucrtana, već nekih 50m dalje u pravcu 16. KT i ceo taj greben pred 15. KT je sumjniv, pa ga treba proveriti i ispraviti. Na tom mestu sam izgubio 1 minut. 

Takođe, ova 2. KT je malo sumnjiva, ali neka bude da ja nisam lepo pročitao kartu. Tu sam izgubio nekih 30-ak sekundi.

Sve u svemu 2 minuta na trci od 62 minuta je prilično zanemarljivo, tako da sam u suštini vrlo zadovoljan i svojim rezultatom i samom kartom, s tim što je koncepcija mogla biti malo bolja jer se recimo pored 18/22. KT prolazilo 3 puta. Taj, barem, treći put se mogao izbeći.


Drugog dana na programu je bila srednja distanca koja se takođe bodovala kao kolo OLS. Teren fantastičan, kao u južnoj mađarskoj. Karta - nešto lošija nego prvog dana, ali opet dosta bolja nego neka ranija izdanja karata u Deliblatskoj peščari na koja, gotovo sigurno, ne bih imao hrabrosti niti želje da odem.

Ovako, ako bi se uložilo još malo vremena i izbegle kontrolne tačke kao što je 13. KT, imali bi sasvim pristojne karte za naše uslove, za organizaciju takmičenja, treninga i kampova.

Na 4. KT pravim prvu veću grešku od 1 minut, posle manjeg "cimanja" na 1. i 3. KT od po 10-ak sekundi. Bio sam na dobrom pravcu, ali pred "ulaz između 2 zelena" doživeo sam manju blokadu u mozgu. Na karti su nacrtane blede zelene tačkice na svetlo žutoj podlozi, međutim, na terenu to izgleda kao nešto gušće, na karti je bledo i tako takmičarima u punoj brzini izgleda kao da je nešto lakše trčljivo, a zapravo zbog gustine na kojoj se nalazi drveće - nije. Ja sam pomislio prvo da sam "ispao" malo desno, pa onda kad nisam našao prolaz, onda sam pomislio da treba još da se vratim, pa sam opet otišao dalje na istok, da bih se na kraju vratio na isto mesto gde sam prvobitno "ispao" i tu se provukao dalje ka kontroli. Baš bezveze kad posumnjate tako u sebe, a samo je trebalo da se malo zelenije nacrta na karti, kao na nekim drugim mestima gde je ista situacija nacrtana zelenije. 

Sledi niz dobro odrađenih kontrola sve do deonice 10-11. Na pola puta ka 11. KT nisam mogao da prođem tamo gde je ucrtano da može da se prođe i tu sam se malo unervozio. Takve stvari ne bi smele da se dešavaju, jer su od krucijalnog značaja za takmičare i njihov konačan rezultat. Posle silnog provlačenja sam izašao na stazu, ali nisam bio siguran gde sam, pa sam prvo otišao do istočnog usamljenog drveta, a zatim do onog gde je bila KT. Na odlazak do pogrešnog drveta sam izgubio 40 sekundi i još neko određeno vreme na provlačenje kroz trnje kroz koje nisam planirao da prođem (cca 1 minut ukupno na 11. KT).

Na 13. KT sam umalo izgubio strpljenje, jer na tom mestu, od 12. do 13. KT vegetacija ništa ne valja. Tek na izlazu sa 13. KT u pravcu 14. karta liči na ono što je na terenu. Na 13. KT sam izgubio preko 3 minuta.

Na 17. KT gubim još 20 sekundi jer nije presečena linija koja povezuje kontrole, pa se ne vidi taj krucijalni deo karte.

Na 20. KT gubim još 30-40 sekundi jer sam ranije ušao na greben da tražim kontrolno mesto. Mislim da je 19. KT postavljena malo istočno u odnosu na mesto gde zaista treba da bude, jer sam onda u odnosu na to mesto ranije tražio i sledeću kontrolu, ali nisam 100% siguran da li je zaista tako ili sam jednostavno ja prebrzo išao, pa nisam ispratio sve kako treba. Neka bude da je do mene.

Sve u svemu, izgubio sam nekih 6.5 minuta, što je puno za srednju distancu. Srećom, konkurencija je išla sporije i više grešila, pa je razlika kao i prethodnog dana, 7 i više minuta. Realno, da je sve bilo kako treba sa kartom, moglo se ići 35 minuta komotno.

Lep potencijal leži u tom terenu, treba ga iskoristiti.

Nakon ove 2 trke ostvario sam minimum koji je potreban za prvo mesto u Orijentiring ligi Srbije za 2022. godinu i to 2 kola pre kraja lige. Od 20 trka, 11 najboljih se uzima za konačan plasman, a upravo na 11 njih sam ja i učestvovao kao takmičar (2 sam organizovao, a i još jednu ću koja je poslednje kolo).

Ovo je 4. godina za redom da osvajam ligu; 2016. sam takođe bio prvi, dok sam 2012. i 2014. bio 2. u najjačoj, seniorskoj, M21E kategoriji. 

Prošle godine smo dobili vaučer za kupovinu u Decathlonu, dok prethodnih xy godina niko ništa nije dobijao, osim još jedne bezvezne medalje. Taj koncept je loš za ozbiljnije takmičare i ne vodi nikuda.

Za sledeću sezonu ćemo, po svemu sudeći, imati 2 odvojene lige: onu sa samo šumskim trkama i drugu sa samo sprint trkama. Taj koncept, u teoriji, nije loš, ali s obzirom da imam informaciju da će se za sprint ligu bodovati polovina + 1 od 5 trka, to je ravno komediji i unapred ne podržavam takvu glupost, ko god da ju je smislio. Ili napravite 10 + 10 trka, da bude jednak odnos između 2 lige, ili ostavite da kao i sada imamo jedinstvenu ligu, ali sa manje kola, recimo 15.

Praviti sprint ligu sa 5 kola od kojih se 3 najbolje boduju je prosto rečeno sprdnja.

 Нема коментара:

Постави коментар