понедељак, 29. април 2013.

Memorijal Čika Duška Jovanovića (27-28.04) + testiranje (24.04.)

Poslednji vikend u aprilu obeležilo je (ponovljeno) prvenstvo Srbije na srednjoj distanci, trka za svetsku rang listu (WRE), kao i prvenstvo Srbije u kombinaciji, a samo tri dana pre toga - reprezentativno testiranje (kros norme).

U sredu 24. aprila, na Košutnjaku u Beogradu, okupila se druga grupa, koja je trebala da ispuni norme podeljene po kategorijama. Obzirom da smo prošle nedelje imali trku na Fruškoj Gori, odlučio sam da testiranje sa utorka pomerim na dan kasnije. Mislio sam da ću imati vremena da se odmorim od prethodne trke, a isto tako, posle testiranja za narednu. Norma za starije juniore (M20) na distanci od 10km (kros, uzbrdo-nizbrdo-ravno) bila je 45 minuta. Istrčao sam za 41:45 i tako je ispunio.
Možda mi je taktika bila pogrešna, mogao sam da odem u utorak i da je istrčim sporije, a da imam više vremena da odmorim za predstojeće takmičenje koje je bilo od velike važnosti, ali šta da radim, ne mogu vratiti vreme... 

Čovka - Lazarevac.

Prvog dana memorijala na programu je bila srednja distanca - prvenstvo Srbije i trka za svetsku rang listu.
Tri greške od po oko minut uticale su itekako na plasman. 
Prvu sam napravio na 5. kontroli. Plan mi je bio da se spustim do prve staze koja vodi do potoka, a zatim da nastavim uz liniju. Pošto sam išao mnogo brzo, pažnju mi je odvuklo pripajanje puteva, dok je pre tog pripajanja trebalo da skrenem. Došao sam do sledećeg skretanja i ukapirao šta sam uradio. 
Nakon toga sam malo pao psihički... Vukao sam se uzbrdo, a to je bio slučaj tokom cele trke, ne znam zbog čega (da li zbog toga što sam startovao oko 13h i vrucine ili sam bio slabo raspoložen, mada moguće da je i neposredno testiranje uticalo), dok mi sledećeg dana skoro ništa nije predstavljalo problem, samo malo umor pri kraju trke.

Na izlazu sa 7. ka 8. napravio sam lošu varijantu. Bolje je bilo ići sa suprotne strane linije, preko stazice koja se završavala u blizini kontrole. Izgubio sam dosta vremena provlačeći se kroz trnje i zaobilazeći ga...
Odmah nakon toga, izgubljen još 1.5 minut. Pri ulasku sa puta na 9. kontrolu, promašio sam je. Čini mi se da  rupa nije baš na tom mestu na kom je nacrtana, ali da sam ušao ranije u šumu, sigurno bih "naleteo" na nju...
Na kraju zauzeto 4. mesto na prvenstvu Srbije, a 7. mesto u okviru prvog dana memorijala uz oko 4 minuta grešaka. Staza je bila dužine 3.8km (vadzušnom linijom) sa 150m uspona. 

Rezultati 1. dan          Splitovi 1. dan          WRE bodovi

Uz druženje koje svake godine krasi memorijal (fudbal, kviz, dobro društvo...) i dobru atmosferu otišao sam na spavanje, a sutradan se probudio raspoložen. Dan totalno drugačiji od prethodnog. 
Pripremio sam se psihički za napornu stazu - 9.9km (vazdušnom linijom) i 490m uspona. Fizički vrlo zahtevna.
Duga distanca. Krenuo sam oprezno i gledao da se što manje odvajam od linije. Posle prve kontrole, za nijansu sam pojačao tempo, ali takođe sa dozom opreznosti pri ulazu i izlazu sa kontrola. 
Tek na 8. sam napravio prvu grešku. Posle skretanja sa "jakog" puta, nastavio sam pogrešnom stazom. Posle nekih 100m, pogledao sam u kompas čisto da proverim pravac i video da se ne poklapa. Stao sam na trenutak, uvideo grešku i napravio korekciju. Tu imam oko 1 - 1.5 min. viška zbog stajanja, proveravanja pravca i vraćanja na pravi put.

Sledeća, manja greška, bila je ka 11. kontroli. Pri izlazu sa 10. krenuo sam ka potoku. Kada sam došao do njega, video sam da ću ga pratiti samo ako idem sporo tj. ako hodam.
Popeo sam se do staze i tuda nastavio do kontrole. Tu sam izgubio oko 1 minut u ispravljanju pogrešne varijante - bolje je bilo popeti se do puta i ići sve vreme tako.
Do kraja nije bilo problema, samo je tempo negde od 19. ili 20. kontrole počeo da opada, ali sam izdržao bez grešaka. Zauzeo sam 1. mesto od domaćih takmičara (osvojeno prvih 100 bodova na nekom od dosadašnjih 5 kola prvenstva Srbije u kombinaciji), a 4. na drugom danu memorijala. 
U ukupnom plasmanu takođe sam bio 4. (prvi od domaćih).


Нема коментара:

Постави коментар