четвртак, 31. јул 2014.

Kopaonik OPEN 2014 (10-20.07.)

Posle godinu dana povratak na jednu od najlepših planina Srbije, kao i najbolje terene i karte. Nakon završenog ispitnog roka, prijalo mi je da odem negde da malo odmorim mozak. Na Koponik sam otišao u petak 11. jula kako bih pomogao u organizaciji dvodnevnog orijentiring maratona koji je ove godine prvi put održan. Tako sam u petak i ponedeljak odradio 2 treninga (deonice na Markovom kamenu i dužinu Kop centar - Markov Kamen - Pajino preslo - Crkvine - istim putem povratak), dok je subotu i nedelju obeležilo postavljanje i skidanje kontrola i markacija i smišljanje model - treninga za takmičare Kopaonik OPEN-a, što možemo svrstati u tehnički trening.

Iako sam imao veliku želju, ipak sam morao da donesem odluku da orijentiring maraton ne trčim, već da budem u organizaciji, zato što sam posle Kopaonika putovao dalje - na svetsko juniorsko prvenstvo. Nisam hteo da rizikujem umor i povredu.

Postavljanje trening - modela
Skidanje kontrola sa maratona










Od utorka je i zvanično krenuo Kopaonik OPEN koji se sastojao iz 2 duge, 2 srednje, 1 sprinta i 1 noćne distance koja nije ulazila u ukupan plasman, već se bodovala posebno - kao Kup Raške.

  1. dan (15.07.)
Na programu je bila srednja distanca dužine 4.4km. Na 3. kontroli imam grešku od 30 sekundi jer sam prvo došao do identičnog objekta 50m dalje.
Na 4. KT pravim grešku od 1.5 min. jer sam se previše spustio, a zatim napravio paralelnu grešku i otišao skoro do sledećeg potoka.
Sledi niz odlično odrađenih kontrolnih tačaka sve do 13. KT. Tu pravim grešku od 2 minuta jer nisam iskontrolisao pravac na nizbrdici - kretao sam se dosta brzo, a zatim i upao u šiblje i koprive do preko glave.
Na 15. KT pravim grešku od 1 minuta jer sam otišao do identičnog objekta 100m zapadno.



   2. dan (16.07.)

Duga distanca - 6.5km. Krenuo sam dosta dobro uz sitne greške od po 15-20 sekundi u reonu 3. i 4. KT. Skoro savršeno do 7. KT gde pravim grešku u reonu kontrole. Imao sam dosta dobru varijantu, međutim, put kojim sam hteo da pređem potok nestaje što me je malo poremetilo i navelo da prvobitno tražim kontrolu u istočnoj uvali od prave. Tu sam izgubio 2 do 3 minuta.
Sledi niz dobro odrađenih kontrola, a onda šok na 11. KT. Nisam dobro iskontrolisao pravac na nizbrdici, baš kao i prethodnog dana i umesto severnijom, spustio sam se do potoka južnijom uvalom. Totalno sam bio zbunjen jer mi je pravac bio u redu. 
Posle nekog vremena i nagađanja gde bih mogao da budem, našao sam se na putu koji ide po brdu suprotnom od kontrolne tačke. Tu sam izgubio 7-8 minuta.
Do kraja sam išao bez greške.



Nakon istrčane trke, istuširao sam se, ručao, predahnuo malo, a onda nazad u šumu na skidanje kontrola.

  3. dan (17.07.)

Dan pauze sam iskoristio za odmor.

  4. dan (18.07.)

Trećeg takmičarskog dana smo imali 2 trke. Ujutru sprint, a uveče noćnu. Jutarnji sprint mi se nije svideo, baš kao ni prošle godine. Jednostavno nije po mom ukusu, ne volim šumski sprint na razmeri 1: 4000 ili 1: 5000, kao ni kršenje na sprintu po močvarama. Imao sam greške na 1. i 13. kontroli, ali sam i trčao sporo, praktično sa minimalnom motivacijom.



Noćna - bila je pravo uživanje za mene. Na žalost, imali smo problema sa 2 pomerene kontrole od strane lokalne omladine, te sam na jednoj izgubio 40 sekundi, što me je sa drugog bacilo na treće mesto, ali i to se događa u Srbiji. Osim toga (što ne bih svrstao u svoju grešku) nisam mnogo gubio vreme, samo na 12. i 16. KT po 10-15 sekundi najviše. Ostalo je bilo sasvim korektno.
I posle sprinta i posle noćne imao sam još malo aktivnosti u vidu skidanja kontrola.




  5. dan (19.07.)

Četvrtog takmičarskog dana je bila trka za svetsku rang listu - srednja distanca. Nisam zadovoljan ovom trkom, ni što se tehničkog dela tiče, a ni fizičkog. Imao sam dosta grešaka i vukao sam se tokom cele trke, a na 10. KT sam totalno pukao fizički, u glavi mi je bilo samo da se dovučem do cilja. Jako naporna trka. Na prvoj kontroli imam grešku od 45 sekundi. Na drugoj, prvo loša varijanta, a zatim i greška od 2 minuta. Ne koristim dovoljno kompas pri kretanju od vrha nizbrdo, idem napamet !!! 
Do 11. KT je bilo ok, ali tu pravim grešku od 2.5 minuta - nisam imao snage da kontrolu napadnem sa južne, već sam to uradio sa severne strane, pa sam prvobitno izašao malo severnije nego što sam planirao.
Do 14. KT ok, posle čega pravim još nepotrebna 3 minuta viška. Totalno mi je pala koncentracija, što govori da me je stigao umor.


  6. dan (20.07.)

Krenuo sam dosta dobro i do 5. kontrole trčao bez greške, a onda je usledio šok na 6. i već tu sam odustao od nekog cimanja za bolje vreme.
Naime, odabrao sam varijantu da se preko starta popnem do asfalta, a onda da prašim do kontrole. Tako sam odlučio iz više razloga, a glavni je bilo to što je ipak bila 6. trka, umor u nogama što znači i u glavi. Dobro sam krenuo, međutim, ispalio sam se maksimalno u blizini kontrole. Kada sam sa asfalta počeo da sečem ka kontroli, imao sam vreme od oko 32.5 minuta, ali je problem u tome što sam se na tom asfaltu previše opustio i sasekao u pogrešnom pravcu. 
Ukapirao sam ubrzo gde sam došao, ali mi ni odatle nije išlo. Vrteo sam se u reonu 1-5 izohipsi niže od kontrole skoro 8 minuta. Kada sam je konačno našao, pogledao sam na sat i video koliko sam vremena izgubio. Kako ne bi srljao iz greške u grešku i povredio se, doneo sam odluku da oborim tempo i odradim trku rutinski do kraja kao tehnički trening. Nije mi trebala povreda pred svetsko prvenstvo. 
Ispostavilo se da sam se malo više iscimao, znatno bi popravio plasman, ali mi nije žao.


Nakon trke, malo predaha, a onda još jedan povratak u šumu po kontrole :)


U ukupnom plasmanu, sabiranjem 5 etapa zauzeo sam veliko 3. mesto. Pre nego što sam došao na Kopaonik, želja mi je bila da uđem u top 3 i verovao sam u to. Izuzetno sam zadovoljan, zato što mi je ovo prvi put da u sklopu Kopaonik OPEN-a osvojim medalju u ukupnom plasmanu, uvek je postojao neki problem ili gušenje na stazi ili mp ili nedovoljno dobro istrčane trke. 
Takođe, pored ukupnog plasmana, osvojio sam i na Kupu Raške (noćnoj stazi) 3. mesto, te sam se kući vratio sa 2 pehara.

U svoje ime i u ime svog kluba, SD Jasenica, zahvaljujem svima koji su uzeli učešće na jednom od 3 orijentiring događaja u sklopu Kopaonik OPEN-a (o-maraton, klasičan orijentiring, noćna distanca). Nadam se da ste uživali i da ćemo se videti i sledeće godine u terminu 14-19. jul 2015. godine. 
Spremićemo vam, kao i uvek, iznenađenja u vidu novih karata, novih terena i zanimljivih koncepcija!

Ukupan plasman na Kopaonik OPEN-u

Proglašenje, Kup Raške

Нема коментара:

Постави коментар